top of page

8 redenen om een kaart te versturen

Lotte Spijker

22 nov. 2022

Waarom een handgeschreven kaartje zo origineel is

Ansichtkaarten, hoe het begon...

Ruim 180 jaar geleden, omstreeks 1840 is de eerste ansichtkaart geschreven. Niet om naar een ander te sturen maar diegene stuurde dit kaartje naar zichzelf. Theodore Hook, was degene die dit als eerste deed. Echter duurde het nog eens 21 jaar voordat de eerste auteursrechten op de allereerste Amerikaanse ansichtkaart werd gelegd door John P. Charlton.


Hierna kwam er een groei van echte Ansichtkaartenverzamelaars tot stand. Ook wel deltiologie genoemnd, een verzameling die vaak gepaard ging met het verzamelen van postzegels.


Tegenwoordig zie je dat whatsapp, e-mail en andere online diensten dit vervangen hebben, maar zeg nou zelf een kaart je in de brievenbus met een persoonlijk geschreven tekst blijft toch het leukste om te krijgen?


Hieronder 8 redenen om een kaartje te versturen:


1. Het kan op de mooiste manier je reizen beschrijven

Je bent op de mooiste plek van je vakantie, en wil dit delen met familie en vrienden, tuurlijk kan je een fotootje schieten en dit appen of mailen of whatever. Maar is het niet mooi als je op deze plek een terrasje pakt, waar je rustig een kaart schrijft. Je gevoel bij die plek kan delen op papier, en dit dan kan opsturen naar je beste vriend(in), je moeder, opa of oma. Hierna komt dan eigenlijk het allermooiste moment, de afwachting van de reactie als deze op de mat is gevallen bij de ontvanger.


In een gehaaste wereld weer rust en geduld vinden bij onszelf is toch eigenlijk waar we naar terug willen? Dit kan een mooi begin zijn.


2. Een kaart kan laten zien hoeveel je om iemand geeft

Via een handgeschreven kaartje, kun je net even dat beetje extra gevoel toevoegen. Alleen al om dat het persoonlijker overkomt, met een eigen handschrift. Maar ook de zorg van het vooraf uitzoeken van een passende kaart bij de gelegenheid, is iets wat een extra gevoel toevoegd. Namelijk de sfeer van de kaart zoek je bewust of onbewust uit bij het karakter van de ontvanger, wat past bij diegene en bij de gelegenheid. Allemaal kleine details die ervoor zorgen dat een kaart laat zien dat je aan ze denkt. Hoe mooi is dat?


3. Je doet iets anders dan de rest al doet

Denk er maar eens over na, hoeveel appjes krijg jij gemiddeld per week? Precies! Dat zullen er best een aantal zijn. Maar wist je dat er in een gemiddeld huishouden slechts één persoonlijke brief of kaart in de zeven weken op de mat valt?

Dus hoe kan jij je nu onderscheiden van de rest, nou dat lijkt me duidelijk! Pak eens een kaartje en een pen, een simpel maar klein gebaar. Die 9 van de 10 keer een glimlach op iemands gezicht tovert.


4. Eeuwige herinnering

Een met zorg uitgekozen kaartje op een belangrijk moment in het leven. Of dit nu een Vrolijk of verdrietig moment is, het is een blijvende herinnering. Deze krijgen een pronkplekje, of worden misschien wel bewaard in een memorybox op zolder, waar je dan eens in de zoveel tijd doorheen gaat, en weer even terug kan gaan naar dat moment. Hoe mooi is dat?

Met de technologie van tegenwoordig heb je uiteraard al die herinneringen ook ergens in een cloud hangen... maar met wisselen van apparaat of ergens tussen die 23000 foto's scrollen is het toch een andere beleving blijkt uit ervaring.


5. Stressverlichtend

Een zin die bijna iedereen graag hoort tegenwoordig. Want wie ervaart er nu niet zo nu en dan een beetje (of een heleboel) stress.


De manier om stress te verlichten is loslaten, dit kan met een mooie boswandeling. Maar een stukje creatief bezig zijn kan ook al een goede activiteit zijn om even tot rust te komen. Dit kan door je eigen ansischtkaart te maken en even lekker een half uurtje tot een uur je hierop te richten, maar ben je nu niet zo creatief in ontwerpen en tekenen dan is een mooie persoonlijke tekst schrijven ook een manier om even los te laten. Dit kan aan een dierbare, maar heb je er weleens aan gedacht om gewoon eens een brief aan jezelf te schrijven? Dit kan heel diepgaand zijn, of gewoon lekker luchtig en los. Maar kan je uiteindelijk helpen om vanaf een ander punt naar jezelf te kijken. En te leren van jezelf.


6. De perfecte kaart bij je interieur

Tegenwoordig zie je veel ansichtkaarten toegepast worden in interieurs. In super leuke lijstjes waar ze ingeklemd zitten voor aan de muur, standaards waar je ze in kan zetten. Slingers met knijpers, noem maar op. Een goed uitgekozen ansichtkaart kan op die manier echt een super toffe aanvulling zijn in je interieur. Een mooie collage van mooie foto's en kaarten, maakt een hoekje in huis net even wat persoonlijker en minder stijf, en voegt echt iets van jou toe.

Heb jij al zo'n tof plekje?


7. Bedankt hè!

Een bedankje via de mail of app kan... maar ja een kaartje sturen aan iemand die echt iets voor jou betekend heeft is natuurlijk nog veel mooier. Even laten zien dat je die moeite ook weer teruggeeft. Dit kan met alleen kaartje natuurlijk, maar een klein bedanktcadeau in de envelop erbij is natuurlijk nog veel leuker!


8. Hoe kies je nu de perfecte kaart voor een gelegenheid of persoon.

Als je de persoon goed kent zal het makkelijker zijn een passende ansichtkaart te vinden. Want vaak weet je dan al welke stijl past. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is een kaart voor de juiste gelegenheid uit te zoeken binnen die stijl.


Ken je degene aan wie je de kaart stuurt minder goed? Dan is het slim om op de volgende dingen te letten; Kleurstelling van de kaart passend bij de gelegenheid. Bijvoorbeeld voor een feestelijke gebeurtenis kun je best een kaart met wat kleur uitzoeken. Maar gaat het om een wat serieuzere zaak, dan ga je uiteraard voor wat ingetogener kleuren. Dit hoeft echt niet kleurloos te zijn, maar pastellen doen het dan best goed.


Uiteraard is de handgeschreven boodschap de kers op de taart, en als je via Buitenleven Ontwerpstudio een handgeschreven kaartje wil versturen kan dat ook. Ik schrijf de kaartjes eventueel met de hand (leesbaar) voor je en verstuur ze direct naar de ontvanger. Geen probleem!

Heb je moeite met het uitzoeken van het perfecte kaartje? Ik help je graag met uitzoeken.
bottom of page