top of page

Waarom een 3D geprinte vaas?

Lotte Spijker

17 nov. 2022

Een vaas met een duidelijke boodschap, en een modern design.

Overal kunstof


Waarom deze vaas met een zuiver geweten gemaakt is van plastic…

PLA is een polymeer. Klinkt in eerste instantie nogal chemisch, maar is iets volkomen natuurlijks. Want de uitgangsstof voor deze kunststof is maiszetmeel. Dit wordt verkregen uit planten zoals mais of aardappelen en via een polymerisatieproces omgezet in kunststof. En dit is het plastic waaruit de 3D geprinte objecten bestaan die gemaakt worden bij Dennis Maass.


In tegenstelling tot veel andere kunststoffen die worden gebruikt bij de productie van onze dagelijkse producten, bevat PLA geen fossiele grondstoffen. Dit is op twee manieren goed voor het milieu: Ten eerste hoeven deze eindige bronnen niet uitgeput te raken - dus als we ze op een gegeven moment nog nuttig kunnen gebruiken, blijven ze bij ons. Ten tweede worden alle stappen van extractie tot raffinage tot transport over de halve wereld geëlimineerd. Dat is echt vervelend!


Aan het einde van de levenscyclus van een fossiel plastic vindt vaak verbranding of gedeeltelijke recycling plaats. PLA kan hier ook iets wat heel weinig andere kunststoffen kunnen: het kan volledig biologisch worden afgebroken. PLA kan 100% worden afgebroken door microculturen onder vochtigheid, druk en temperatuur.


We weten echter dat greenwashing wel juist moet gebeuren. Daarom een ​​paar eerlijke woorden na alle lof. Als PLA met het gewone huisvuil wordt weggegooid of wordt geproduceerd met uitgangsmaterialen van twijfelachtige herkomst, dan zijn al deze voordelen weg. Daarom moet een PLA-product, zodra het einde van zijn levensduur is bereikt, worden teruggestuurd naar de fabrikant. We weten hoe PLA professioneel wordt gerecycled en zien het als onze plicht om ons milieu zo min mogelijk te vervuilen bij de geboorte en bij het overlijden van een van onze producten!




Over Dennis Maass…

…en zijn opkomend interieurlabel uit het hart van Baden-Württemberg.


ONTWERPEN I ONTWIKKELEN I PRODUCEREN I FABRICAGE I OPTIMALISEREN I UITBREIDEN

BESCHERMEN I HEROVERWEGEN I VOORUITKIJKEN


Vanuit een kleine kamer in een gedeelde flat in het centrum van Stuttgart is de creativiteit zich een weg gaan banen via bits en bytes in een lange plastic draad.

Geleidelijk zorgde die creativiteit voor een ruimte tekort, en was er duidelijk groei nodig. Nu werken er inmiddels meerdere medewerkers dagelijks aan de nieuwste creaties. Van uitsluitend materialen uit duurzame bronnen. Want geen enkel ontwerp kan tijdloos minimalistisch zijn als het diepe groeven achterlaat en zijn eigen einde versnelt.




bottom of page