top of page

Eerste Blogpost

Zo, daar gaan we dan. Mijn allereerste blog, waarin ik jullie mijzelf wil voorstellen en mijn doelen met jullie wil delen. Ook deel ik een lijst met tips voor deze maand in de tuin, en aan het einde een hint naar een nieuwe stap binnen mijn onderneming.


Sinds januari ben ik volledig zelfstandig ondernemer en wauw dat was/is spannend! Na heel even in een soort van 'winterslaap' te zijn geweest, opladen zeg maar...ben ik met hernieuwde positieve energie begonnen aan dit grote avontuur! Ik merk wel dat het soms moeilijk is om die 'ondernemers' energie vast te blijven houden. Maar wat mij altijd helpt om er weer tegenaan te gaan is: Buiten zijn. Ik krijg daar zoveel energie van, lekker een frisse neus halen een zonnetje op je gezicht (als die er is), en anders een verfrissende bui, die is wel minst favoriet ;).Voorstellen

Voor wie mij nog niet kent (kan ik me voorstellen want kom ook net kijken in de wereld van blogs/instagram en alle andere vormen van social media), zal ik me nog even voorstellen. Ik ben Lotte en ben al sinds ik klein bent enorme fan van bloemen, natuur, lezen, en buiten zijn. De afgelopen 22 jaar heb ik mijn hele ziel en zaligheid in de bloemenwereld gestoken, ik heb gewerkt in een marktkraam, als verkoper in een winkel, filiaalleider geweest, bloemstylist, docent bloemsierkunst, assessor in het praktijkonderwijs, examinator van praktijkexamens en van al die dingen enorm genoten en geniet ik nog steeds van.

Ik ben sinds april 2019 moeder van een dochter, de allerliefste natuurlijk! Doordat ik moeder ben geworden (hier komt een cliché, pas op...) ben ik heel anders naar het leven gaan kijken, maar echt anders. En dit was niet ineens, dit is een proces geweest van zoeken naar wat kan ik aan, wat heb ik nodig en hoe is mijn leven nu optimaal ingevuld zodat ik van alle aspecten kan genieten. En dat gaat niet meer zoals ik het altijd gedaan heb, dus moest het roer om... en voila! hier zijn we.In afgelopen jaren ben ik heel anders gaan kijken naar het hele 'bloemschikken', toen ik ooit begon was het maken van bloemwerk heel 'gemaakt' en in vormen gedrukt. Dat was toen prima en een goede basis om in te beginnen, maar sindsdien is er zoveel veranderd. We zijn er bewuster van geworden dat natuurlijke vormgeving veel meer van nu is, en dat we bewustere keuzes moeten maken in verband met het klimaat. 'Biodiverseiteit en biologisch' zijn termen die we te pas en te onpas horen. Dat is 'natuurlijk' niet voor niks (klein woordgrapje). Dus wil ik dat terugbrengen in je eigen tuin, je kunt namelijk makkelijk het hele voorjaar, zomer en de herfst genieten van bloemen uit je eigen tuin. Op deze manier kun je op een veel bewustere manier van bloemen genieten, en het voordeel? Je helpt de natuur en het klimaat ook een handje. Vogels, vlinders, bijen en andere insecten hebben hier veel baat bij. Want helaas hebben die het steeds lastiger door de vele verhardingen in tuinen en intensievere landbouw.


Leuke accounts om te volgen op insta betreft vergroenen van je tuin, pluktuinieren en bloemschikken:

https://www.instagram.com/nktegelwippen/ - Heel leuk initiatief, tegel eruit plant erin!

https://www.instagram.com/pluktuinstoutenburg/ - Super leuke pluktuin vlak bij Amersfoort!

https://www.instagram.com/mariekenolsen/ - Marieke kan je zeker inspireren voor pluktuinieren

https://www.instagram.com/degroenebuurvrouw/ - Met hart en ziel aan de slag om alles groener en bloeiender te krijgen!Mijn doel

"Om de natuur in onze tuinen en wijken ook weer de ruimte te geven"

Dit is iets wat mij zo mooi lijkt, dat je door de wijk wandelt en elke voortuin, geveltuin of balkon groen en bloeiend is. Dat als je aan het wandelen bent, je bij elk huis kunt genieten van weer wat anders moois dat de natuur te bieden heeft.

Bij ons in de straat is denk ik ongeveer 70% niet onderhouden of volledig met tegels bestraat, zo zonde en ook nogal ongezellig.

Bij de ontwerpen die ik maak wil ik dan ook het liefst op z'n minst 70% groen en hooguit 30% functionele verharding. Hoe minder verharding hoe beter, wist je dat water hierdoor beter in de grond kan zakken, en bij hele grote regenbuien is dit tegenwoordig echt belangrijk. Doordat het klimaat veranderd zijn deze vaak heftiger dan we gewend zijn, en kunnen riolen het niet goed verwerken.


WIN WIN situatie maken voor jezelf? Zorg voor een groene en bloemrijke tuin, dat is niet alleen een genot voor het oog, maar zorgt binnenshuis ook voor droge voeten ;).


Ik kan je daar bij helpen, met al hele kleine aanpassingen is groots resultaat te behalen, laat gerust een berichtje achter, al is het maar met een simpele vraag.TuinTips Januari/Februari

Wat te doen in Januari?

Wat te doen in Februari?

Bescherm kwetsbare planten tegen wind en kou

Zorg dat vogels eten en drinken hebben. (dit mag het hele jaar door volgens de Vogelbescherming)

Snoei blauwe regen en andere sterk groeiende klimplanten

Dien organische meststoffen toe

Snijd wortelstekken van vaste planten

Knip oude stengels van vaste planten af

Zaai perkgoed en Lathyrus onder glas

Deel pollen sneeuwklokjes en plant ze opnieuw

Plant bladverliezende haagplanten

Snoei te groot geworden heesters en hagen voor het broedseizoen begint.

Bekijk websites voor zaden, dahlia's en zomerbloeiende bollen. Zoals bijvoorbeeld: www.famflowerfarm.nl www.studiomayandjune.com

Sommige eenjarigen kunnen al binnen voorgezaaid worden, zoals bijvoorbeeld: Achillea, Centaurea, Papaver en Scabiosa.

Beplantingsplan maken voor je pluktuin (super leuk om te doen!) hier zijn een paar hele leuke boeket voor uitgebracht zoals: De Pluktuin van Marloes Bijlsma, Plukgeluk van Silvia Dekker, Pluktuin van Jennita Jansen.

​Afgestorven delen van siergrassen mogen nu weggeknipt worden.

Snoeien van fruitbomen, struiken en planten mits het niet vriest. Druiven kun je tot half januari nog terugsnoeien.

Strooi met zand in plaats van zout bij gladheidAfsluiter

Achter de schermen ben ik heel druk bezig om mezelf en de natuur te ontdekken maar niet alleen dat, ook probeer ik me te ontwikkelen in de wondere wereld van Instagram, en blogs zoals deze. Omdat ik me aan het ontwikkelen ben, is feedback natuurlijk super fijn! Dus mocht je nog tips hebben laat het me gerust weten. Of zijn er dingen die je nog graag zou willen weten of zien? Let me know!


Nou dit was hem dan de eerste blog, nu verder met inkopen want er is iets nieuws op komst op mijn website... Binnenkort meer!


Heel veel liefs,

Lotte
Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe draai

2 Comments


Super goeie blog,Lotte. Wij gaan je in ieder geval volgen. Heel graag zou ik jouw advies ‘n keer krijgen over het snoeien van onze vijgenstruik, die zelfs nu nog vol met( niet bruikbare) vijgen zit. Maar zomer’s is het smullen geblazen, maar hij wordt nu wel erg groot!,,

ik hoor het wel ‘n keer, geen haast !!!! Of misschien wel als ‘t nu zou moeten,

groetjes Jan en Marjan

Like
Replying to

Hoi Jan en Marjan,

Dankjewel voor je lieve berichtje!

Je kunt een vijg het beste snoeien tussen november en januari. Dat zou nu nog net kunnen, je kunt hem in principe weer helemaal in vorm snoeien hij zal op die plekken ook gewoon weer nieuwe uitlopers maken. Let wel op het sap van de vijg kan wat huidirritatie geven, dus draag wel handschoenen.

Je kunt me altijd even bellen voor een afspraak, mocht je het fijn vinden als ik even kom kijken.

Groetjes,

Lotte

Like
bottom of page