top of page

Klaar voor de start? Tuinieren maar!

Of misschien ben je er nog niet helemaal klaar voor? Al die donkere, gure en grijze dagen... Maarrr daar kun je wat aan gaan doen deze maand. De eerste blijmakers komen alweer boven de grond uit, sneeuwklokjes en dwergirissen, krokussen maar ook winteraconiet. Ook zijn er bloeiende heesters en bomen die nu al een mooie bloesem geven zoals Hamamelis, en sommige vroegbloeiende prunussen kunnen ook al hun bloemen gaan showen. Even tussen de buien door naar buiten, en al het moois opsnuiven, dan kun je er daarna weer even tegenaan. Of kijk eens naar een leuk uitje in de natuur er is al best veel te beleven namelijk. Hieronder twee tips voor het weekend van 12 februari.


Leuk uitje voor deze maand: 10 t/m 12 februari is het sneeuwklokjesweekend!

Locatie: De Boschhoeve Wolfheze (bij Arnhem) - 10 t/m 12 februariÉénjarigen zaaien


Ik ga deze maand mijn plan voor het zaaien afmaken, zorgen dat ik alles in huis heb om eind februari begin maart te kunnen gaan beginnen met voorzaaien. Sommige soorten kun je nu alvast voorzaaien zoals bijvoorbeeld Lathyrus (die geur!). Nu komen er uit die kleine zaadjes vaak best grote planten, dus is het wel zaak dat je daar rekening mee houdt van te voren. En doe je dat niet dan kun je altijd nog een winkeltje beginnen in éénjarigen stekjes. Want als je niet zo'n grote tuin hebt is het een grote kans dat je het niet allemaal kwijt kunt ;) .


Op socialmedia ga ik het voorzaaien straks met jullie delen, voor het eerst op film waarschijnlijk. Dat gaat voor een paar 'do-overs' zorgen gok ik... Dus als het ineens toch a.d.h.v. foto's is dan weten jullie waarom.


Wil je nu ook graag gaan voorzaaien? Zorg dan dat je het volgende in huis hebt:

  • Kweekbak/tray

  • Kweek/zaai grond

  • Labels om je potjes te kunnen labelen kan best handig zijn, zeg maar...Bamboeplantenstekers op: www.buitenleven-ontwerpstudio.nl/shop

  • Zaden (liefst natuurlijk biologisch)

  • Een lichte en warme plek achter glas om ze neer te kunnen zetten. (vensterbank/kas)

Onderstaand mijn lijstje met bestelde éénjarigen, dit naast de Dahlia's die ik allemaal heb besteld...(bloos)


Wat handig kan zijn is om een lijst te maken met daarbij wanneer je kunt voorzaaien, een soort kalender voor de soorten die jij hebt gekozen. Lekker overzichtelijk wel. Je kunt bijvoorbeeld onderstaande tabel gebruiken hiervoor.

Naam

Foto

Binnen voorzaaien

Direct zaaien

Bloeitijd

Amaranthus caudatus 'Mira' - Amarant


April/Mei

Mei/Juni

Juni - Oktober

Ageratum Houstonianum 'Red Sea' - Donsbloem


Februari/Maart/April

April/Mei/Juni

Juli - September

Coreopsis 'Incredible Swirl - Meisjesogen
Maart/April

​April/Mei/Juni

Juni - Oktober

Cosmos bipinnatus 'Fizzy Pink' - Cosmea


Maart/April

Mei/Juni

Juni - Oktober

Cosmos bipinnatus 'Peppermint Rock' - CosmeaMaart/April

Mei/Juni

Juni - Oktober

Foeniculum vulgare 'Smokey' -VenkelMaart/April

Maart/April./Mei

​Juli - September

Helianthus 'Vanilla Ice' - Zonnebloem


Maart/April

April/Mei

Juli - Oktober

Helianthus 'Teddy Bear' - ZonnebloemMaart/April

April/Mei

Juli - Oktober

Lagurus ovatus 'Bunny Tails' - Hazestaartjes-

April

Juli - Oktober

Papaver 'Parelmoer' - Klaproos


Februari/Maart - Augustus/September/Oktober

Maart - Augustus/September

Mei - Juli

Thunbergia alata 'Sunset Shades' - Suzanne-met-de-mooie-ogenNovember/December/Januari/Februari

April/Mei/Juni

Mei - Oktober

Zinnia 'Peaches and cream'Maart/April

Maart/April

Juni - September


To do lijst Februari:


Zorg ervoor dat de vogels kunnen eten en drinken.

Geef planten die dit nodig hebben organische meststoffen.

Verpot heesters in potten of geef een nieuwe bovenlaag.

Snoei winterbloeiende heesters - waaronder heide - zodra de bloemen verwelken.

Knip de oude stengels van vaste planten op, het liefst alleen als het niet meer gaat vriezen ivm alle beestjes die hierin kunnen schuilen.

Deel pollen van de sneeuwklokjes en plant ze opnieuw.

Maak vast de zaaibedden klaar, zodat je straks gelijk kunt gaan uitplanten in je moes/pluk tuin.

Zaai éénjarigen achter glas.


Laatste kans!

Snoei te groot geworden heesters en hagen voor het broedseizoen van de vogels begint, is anders zo sneu. En je kunt ook alvast nestkastjes ophangen voor ze, kunnen ze vast even wennen.


Mijn februari maand


De aanvragen voor tuinontwerpen stromen langzaam binnen (super fijn!), en dus lekker aan het puzzelen met de agenda om alle intake gesprekken en metingen in te plannen. Mocht je nog wat willen inplannen let me know, dan kijken we even naar de mogelijkheden. Ook al wil je pas volgend jaar starten, het is soms al slim om er nu al goed over na te denken.
Daarnaast beginnen mijn voorjaarskriebels al aardig op gang te komen, dus zit vol plannen en ideeën. En moet dus opletten dat ik niet TE veel ga/wil doen, herkennen jullie dit ook? Vast niet ;)

Heb bijvoorbeeld m'n oog laten vallen op een volkstuintje hier in de buurt om extra bloemen te kunnen gaan kweken om straks de workshops mee te kunnen geven. (Heel veel zin in! Daar moet je dan natuurlijk zeker wel twee keer per week heen om het te verzorgen, dus mocht je ook plannen hebben, onthoudt wel dat het wat tijd kost. Maar tegelijkertijd ook ontspanning door inspanning geeft.


Ook ben ik als vrijwilliger aan het helpen bij de pluk- en moestuin van de GRRU hier in de wijk, met als doel de wijk kennis te laten maken met groen. En dat dit helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Kijk gerust even op de website: www.altijdwerkplaats.nl/portfolio/degroeneruijter/


Ennn ik heb belooft in maart het eerste kant- en klare beplantingsplan in de webshop te zetten, (liefst al meerdere) dus nog lekker wat uitzoekwerk te doen om dit duidelijk op papier te zetten en in een leuk jasje te steken. Gelukkig is eind maart ook nog steeds maart...

?Dan nog de vraag, zien jullie dit liever op papier, digitaal of beide?


Dit weekend mag ik heerlijk naar een bruiloft van lieve vrienden, en het bruidsboeket maken. Dus super veel zin in, ik zal het bruidsboeket met jullie delen dit weekend. Met droogbloemen en wat vers van de bloemist. Maarrr snel weer heerlijk vers uit eigen tuin!


Ik wens jullie allemaal vast een heel fijn weekend!


Heel veel liefs,

Lotte


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page